Bildegalleri: Fenomen

På denne sida er de mest interessante bildene i kategorien fenomen samla. Bildene har tidligere vært publisert på voksenlia.net.

Hovedsida.

Værsida.


2010-11-17: Sjeldne haloer

Halo

Klarvær avløst av iståke gav en periode seint i kveld et spesielt lysshow mellom 22:30 og 23:00. Under månen kunne to buer ses, og (tilsynelatende) over kraftige lyskilder på bakken danna det seg søyler av lys. Under månen kan også Jupiter ses. Temperaturen var -7,5 °C. Bildet er lagt ut som Optics Picture of the Day på Les Cowleys nettside Atmospheric Optics med forklaringer.

2007-12-21: Halo

Halo

Kaldt vær kan gi iskrystaller i lufta. Sollyset brytes gjennom slike krystaller og vil gi flotte optiske fenomen rundt sola. På dette bildet syns en ring 22° og 46° rundt sola, samt en bue over, solsøyler over og under sola i tillegg til streker og ringer i et kryss gjennom sola.

2007-12-16: Halo

Halo

Her en halo rundt sola med deler av værstasjonen i forgrunnen.

2007-12-16: Moilanen-bue

Moilanen-bue

Ca. 11° over sola på dette bilde syns en V-figur, midt mellom sola av ringen rundt. Dette er den svært sjeldne Moilanen-buen og det er ukjent hvordan krystallene som skaper den, oppstår. Det er imidlertid kjent at snøproduksjonsutstyr skaper uvanlige krystaller, og det kan ikke utelukkes at krystaller fra Tryvann Vinterpark har drevet fra anlegget, men avstanden er ganske stor, ca. 2 km.

2007-12-13: Mange buer

Halo

På dette bildet fra nettkameraet skimtes flere buer rundt sola: Vi kan se en indre ring 22° fra sola og en bue lengre ut med antydning til en tangerende infralateral bue som. Den parheliske buen parallelt med horisonten kan også skimtes.

2007-02-11: Bisol

Halo

Bildet fra nettkameraet viser ei kraftig bisol. Denne dagen var det også svært kaldt: -15,6 °C. I lia kan det gå flere år mellom hver gang temperaturen faller under -15 °C.

2006-01-04: Komplekse haloer

Haloer

Bildet fra nettkameraet viser ei rekke fenomen rundt sola: en indre ring 22° fra sola med bisol og en supralateral bue lengre ut. I tillegg kan det ses en infralateral bue vendt motsatt veg som tangerer den ytre buen. Den er for øvrig rød på yttersida i motsetning til de andre buene som er røde på innersida. Dessuten kan det ses en nesten rett (parhelisk) bue som går i høgde med sola. Og til slutt var ei til tider svært kraftig solsøyle synlig, især på undersida av sola, men dette er utafor bildets ytterkanter.

2004-11-01: Sol midt i bildet

Sol

Et sammentreff mellom nettkameraets vinkelt og solas posisjon skapte dette pussige bildet. Sola står vinkelrett på kameralinsa.


Send e-post til steinar@latinitas.org (Steinar Midtskogen) om du har spørsmål om denne sida.