Nyheter fra 2007

På denne sida finner du spesielle fenomen og hendelser som kameraet har fanga opp, eller værrelaterte notiser. Animasjonene er i MPEG4-format eller H.264. Avspillere for disse formata fins bl.a. på http://www.divx.com (Windows, Mac og Linux). En god, GPL-lisensiert avspiller for Linux er MPlayer. Vær oppmerksom på at den høge oppløsninga krever en datamaskin med god grafikkytelse.

Saker fra tidligere år: 2006, 2005, 2004, 2003.

Hovedsida.

Værsida.


Desember 2007


Jul

2007-12-24: God jul!

En lang høgtrykksperiode med kuldegrader det meste av tida sikra den hvite jula, også i lavlandet, der det var godt under 0 i hele denne perioden, men snømengdene var små. Her kunne vi notere bare 6 cm snødybde julaften. Og vinteren har vært snøfattig så langt. Største snødybde etter at snøen la seg 24. november, er 12 cm, og tidlig i desember var snødybden nede i 2 cm ved måleren og det var bart flere steder.

Julaften formiddag var det imidlertid ytterst hvitt overalt på trær og bygninger. Lutende lauvtrær stod her og der med kronene sine i bakken etter lang tid med rim og snø på seg. Men væromslaget kom julaften og temperaturen gikk over 0 ved middagstider og nådde +3 °C utpå kvelden. Dette kombinert med en del vind fikk snøen til å falle fra trea. Værvarselet lover imidlertid nytt påfyll av snø i romjula.

Bildet til venstre er tatt natt til julaften og litt nede til venstre for månen kan Mars ses. Månen okkulterte Mars tidlig julaften morgen. Like etter at bildet blei tatt, kom tåka.


Halo

2007-12-21: Iskrystaller igjen

Igjen kom en dag med iskrystaller i lufta og en flott halo rundt sola. Ringen 46 grader rundt sola var også godt synlig og går like på utsida av bildet til venstre.

En animasjon av dagens haloer kan lastes ned her (H.264) eller her (GIF).


Inversjon

Inversjon

Inversjon

2007-12-19: Inversjon og enorme temperaturforskjeller

En gjennomgang av nattas temperaturer viser at det ifølge eklima.met klokka 04:00 var -16,7 °C på Bjørnholt og samtidig +1,0 °C på Tryvasshøgda 7 km unna. For Voksenlia 2 km og 165 høgdemeter fra Tryvasshøgda kan jeg på dette tidspunktet notere -11,0 °C. Altså en forskjell på 12 grader på 2 km og nesten 18 grader på 7 km!

Utpå formiddagen økte forskjellene. Klokka 11 kunne det noteres +4,6, -8,0 og -14,6 °C på hhv Tryvasshøgda, Voksenlia og Bjørnholt, en forskjell på 19,2 grader på 7 km. En får tru at det å smøre skiene godt på en slik dag kan være ei utfordring. Relativ luftfuktighet på Tryvasshøgda var bare 24%!

Skillet mellom kald og varm luft kunne lett ses i lia; i øvre del er det ikke lenger snø og rim på vegetasjonen, mens lengre ned er alt hvitt. Sannsynligvis var det over 10 graders forskjell på så lite som et par hundre meter gange opp lia.

Måleren på Tranby (Svenskerud) viste klokka 16 -8,6 °C, og jeg mottok en e-post fra Lars Hatletveit som har en værstasjon i samme nabolag (Grindene), en snau kilometer og 80 høgdemeter unna. Han kunne fortelle at han på dette tidspunktet målte +5,4 °C, altså hele 14 grader forskjell på en distanse som ikke er mer enn en kort spasertur! Han kunne fortelle at temperaturen hadde steget i løpet av få timer. Tidligere på dagen hadde han målt -9,6 °C.

Mest dramatisk har det kanskje vært i Hemsedal. Der gikk temperaturen opp 26,9 grader fra -23,4 til +3,5 °C i løpet ett døgn. Bare mellom klokka 12 og 13 gikk temperaturen opp over 10 grader fra -11,8 til -1,6!

Oppdatering 2007-12-20: Voksenlia fikk en temperaturmessig berg- og dalbane da varmlufta innimellom gravde seg ned i kaldlufta. Mellom 19:30 og 20:00 fikk vi ei stigning på 8,1 grader: fra -7,7 til +0,4 °C. Mellom 21:30 og 22:00 falt temperaturen med 8,2 grader: fra +1,1 til -7,1 °C. Mellom 22:45 og 01:00 steig temperaturen igjen - med hele 12,3 grader: fra -7,6 til +4,7 °C. Så falt den igjen og fluktuerte rundt -2 °C.

Minimums- og maksimumstemperaturene blei -11,3 og +4,7 °C. Dette er blant de største døgnvariasjonene registrert her. Temperaturforskjellene er ytterst lokale; på forsida av huset er all vegetasjon dekt av et tjukt lag snø og rim, mens på baksida av huset 15-20 meter lenger opp i terrenget har nattas mildluft gitt snø- og rimfrie greiner. Bakketemperaturen, som måles 5 meter lengre ned i terrenget enn de øvrige målerne, blei ikke varmere enn -1,5 °C, men tele og et tynt snølag holder denne temperaturen mer stabil.


Halo

2007-12-16: Iskrystaller og Moilanen-bue

Siste dagers værforhold som ofte har gitt iskrystaller i lufta, har ført til mange flotte lysfenomen rundt sola. Jeg gjengir et par eksempel tatt 16. desember med et kamera med større vidvinkel enn de ordinære "voksenlia.net"-bildene.

GIF-animasjonen øverst til venstre viser hele forløpet slik "voksenlia.net"-kameraet så det. En animasjon slik "voksenlia.net"-kameraet kan hentes her. Dersom du ikke får spilt av den fila, kan du prøve denne GIF-animasjonen i lavere oppløsning.

I bildet til venstre kan det skimtes en V-bue omtrent 10 grader over sola, dvs midt i den indre ringen. Les Cowley bak Atmospheric Optics forklarer i en e-post til meg at dette er den mystiske Moilanen-buen, som foreløpig mangler forklaring. Fasongen og opphavet til krystallene som lagen buen er ukjent. I dette tilfellet kan det tenkes at det har drevet krystaller fra snøproduksjonen i Wyllerløypa eller Hyttli (Tryvann vinterpark) ca. 1,5 km nordafor og bidratt, men det er vanskelig å si. De øvrige buene har blitt sett over et stort område og har derfor utvilsomt hovedsaklig et naturlig opphav.

Oppdatering: Bildet av Moilanen-buen fikk omtale på www.spaceweather.com 22. desember.

Halo


Væstasjon

Væstasjon

2007-12-16: Julestemning

Et lite påfyll av snø i form av iskrystaller i går og i natt som kom fra mer eller mindre klar himmel, gir reine julestemninga. Sola kryper såvidt over tåka lengre ned i lia. Det var -9,0 °C denne formiddagen.

I forbindelse med at jeg nylig har oppdatert den tekniske informasjonen om værstasjonen, har jeg i dag tatt noen bilder av værstasjonen. Bildet øverst til venstre viser værburet som inneholder fuktighetsmålere og et par reservetermometer. I bakgrunnen til høgre er masta som det er montert vindmåler, nedbørsmåler og de fleste øvrige sensorer på. Samme mast er avbilda i bildet nederst til venstre.

Bildet under viser snødybdemåleren som står ikke langt fra Frognerseterbanen (i bakgrunnen) mellom Voksenlia og Skogen stasjon.

Værstasjon


Tåke

2007-12-15: Fortsatt kaldt i lavlandet, mildt i høgda

Som GIF-animasjonen til venstre viser, ligger det kald luft i lavere områder. Dette danner tåke. Slike værsituasjoner gir flotte solnedganger herfra.

Mens det har vært mildt og strålende sol på Tryvasshøgda i hele dag, maksimum blei der +0,8 °C, har vi her litt lengre ned i lia ligget i grenseområdet mellom varm og kald luft, og temperaturen har fluktuert mellom -1,8 og -10,0 °C.

Tåka som av og til kommer på besøk, inneholder stundom tett med iskrystaller som legger seg som et hvitt støv overalt og skaper svært glatte veger. Dette blei registrert som 0,2 mm nedbør, men reellt har det nok vært mer fordi slik ytterst lett nedbør er vanskelig å måle. Snødybden økte med nesten én cm på ett døgn.

Litt lenger nord langs lia skaper snøkanonene i Wyllerløypa lokale skyer av iskrystaller, som av og til strekker seg en kilometer av gårde.


Inversjon

2007-12-14: Kraftig inversjon

Kulda fortsetter i lavere områder, mens det er mildt i høgda. Klokka 9 i morges var det -15,7 °C på Bjørnholt og -2,2 °C på Tryvasshøgda 7 km lengre sør, altså en forskjell på 13,5 grader. Dette værskillet lot til å ligge like over oss på Voksenlia, som hadde -9,6 °C på samme tidspunkt. Minimum i natt var her -10,3 °C. Bildet til venstre viser at det laveste luftlaget er disig, mens det varmere laget over er mild luft. Kameraet montert 347 m.o.h. ser ut til å ligge omtrent midt i skillet. Dampen fra Løvenskiold viser at det er blikk stille der nede, mens et lite luftdrag fra nord får dampen til å drive litt idet den når mildlufta.

I løpet av dagen krøyp temperaturen på Tryvasshøgda over 0, mer presist til +0,3 °C.

Værvarselet for Tryvasshøgda på yr.no publisert i går spådde temperaturer mellom -10 og - 15 °C i dag, som viser hvor stor skivebom et varsel kan ha når det ikke tar tilstrekkelig hensyn til inversjon.

Mellom 16:50 og 18:00 fikk vi utskifting av lufta ved Voksenlia, og temperaturen steig fra -8,4 til -2,7 °C, altså ei stigning på 5,7 grader på litt over to timer.


Kaldt

Halo

2007-12-13: Høgtrykk

Etter en mild og våt lavtrykksperiode, har vi fått en kaldere høgtrykksperiode. 12. desember nådde trykket hele 1041 hPa, bare 2 hPa fra rekorden. Trykket har steget med 65 hPa på ei uke.

Det er rolige vindforhold, og kulda legger seg i lavere strøk og danner tåke. Natt til 13. desember nådde tåka langt opp i lia, og la igjen et lag rim overalt. Temperaturen var midt på dagen -7,3 °C, da det bildet øverst til venstre blei tatt. Bildet nederst til venstre er tatt en drøy time etter solnedgang, der nymånen er med.

Snødybden var bare ca. 4 cm, hvorav rein is utgjør den nederste halvparten, men kulda skal vare lenge, så det er gode muligheter for at det holder seg hvitt til jul. Så langt i desember har snødybden vært mellom 2 og 12 cm. Under ca. 200 m.o.h. er det helt bart.

Bildet under viser flere buer rundt sola, et resultat av iskrystaller i lufta. Vi kan se en indre ring 22° fra sola og en bue lengre ut. Den parheliske buen parallelt med horisonten kan også skimtes.

Halo


Snø

2007-12-08: Hvitt i innlandet, grått ved kysten

Desember har begynt fuktig med 65 mm den første uka. Nedbøren har kommet som snø litt inn i landet, mens vi her på Voksenlia har fått en halvpart som regn, som nesten har skylt bort den andre halvparten snø. Bare 2-3 cm is lå igjen under måleren 8. desember. Sjøl på Tryvasshøgda er skiføret dårlig med mye is. Men i dagens finvær kan vi se at snøgrensa faller raskt desto lenger inn i landet en kommer. Bildet til venstre er tatt nordover fra stua og minner oss på at skiføret ikke er langt unna.


Kakelinne

2007-12-06: Så kom kakelinna

Kakelinna kom tidlig i år. Etter et lite snøfall natt til 5. desember begynte temperaturen å stige og nådde +6,2 °C utpå kvelden. Det kunne også noteres et 24-timersmiddel på +5,5 °C med et minimum på +4,3 °C. Mildværet tærer på snøen, og det er varsla kraftig nedbør til natta. Det er uklart om dette vil komme som regn eller snø. Kommer alt som regn, er det sannsynlig at det bare vil være brøytekantene igjen av snøen her som for øvrig har ligget fra 24. november. Lengre inn i marka er det imidlertid ennå brukbart skiføre, og der vil nok morgendagens nedbør uansett stort sett falle som snø.

Desember har begynt med mildvær, men høsten har nok vært for kjølig til at måneden blir i nærheten av å bli så mild som i fjor, da det ikke la seg snø i desember i det hele tatt og det kunne noteres +10,0 °C på julaften!

Oppdatering 7. desember: Det var varsla 33 mm nedbør som sludd, men det kom 6 mm regn, og det ligger ennå litt snø igjen på flatmark. Dersom den holder seg til neste snøfall, blir det på håret. På Tranby ca. 275 m.o.h. er snøen nå borte.


Sammenlikning

2007-12-03: Værdata fra Tranby i Lier

Jeg har omsider lagt ut værdata fra Tranby i Lier (284 m.o.h.). Stasjonen har vært operativ i over halvannet år. Data som foreløpig legges ut er temperatur, relativ fuktighet, lufttrykk, vindhastighet, vindretning, nedbør, utstråling og snødybde. Dataene plottes sammen med tilsvarende data fra Voksenlia.


Snø

2007-12-01: Fra julestemning til grisevær

Mens regnet pøste ned under 2-300 m.o.h., kunne vi her på Voksenlia nyte julekortstemning med snøtunge trær om formiddagen på desembers første dag. Men ved 11-tida slo været om fra tett snøfall til striregn. Utpå kvelden avtok regnet og det kunne noteres 45,2 mm nedbør på ett døgn, litt over hva værvarselet på yr.no hadde meldt i forkant. Halvparten av dette kom som kram snø, resten som regn.

Omslaget til regn og de store nedbørsmengdene førte til et forferdelig slaps. Snødybden gikk fra 5-6 cm kvelden før til 9-10 cm ett døgn seinere da regnet hadde herja seg noenlunde ferdig, og denne snøen var naturligvis svært våt. Under 200 m.o.h. forsvant så å si all snø.

Bildet til venstre er tatt ved 8-tida om morgenen. Da hadde det snødd lett hele natta. Like etter begynte det å snø tett i store, våte filler. Slik holdt det på i nærmere tre timer, før det slo over i regn.

Oppdatering 2. desember: Siste to døgn falt det 49,0 mm nedbør over Voksenlia, hvorav om lag halvparten falt som snø. På Tryvasshøgda blei det på desembers to første dager målt hele 58,6 mm. På Blindern kom det derimot bare 20,1 mm i samme periode. Enkelte steder lengre inn i marka har all nedøren falt som snø, og det meldes om inntil 40 cm nysnø. Snødybden her på Voksenlia var falt til 7 cm.


November 2007


Regn

2007-11-28: Underkjølt regn

Seint 24. november la det seg 2-3 cm våt snø her (og nærmere 10 cm på Tryvasshøgda), og denne snøen skulle ifølge værvarselet få påfyll i dag, men dagens snøfall gikk tidlig over til regn mens temperaturen lå under null. Dermed frøys regnet ved bakkekontakt. Først et stykke utpå ettermiddag gikk temperaturen over null med noen tideler. Varmlufta lå høgt oppe. Den lave temperaturen ved bakken gjør at regnet ikke så lett smelter bort snøen som alt ligger, men det blir svært isete. Til og med i de høgstliggende områda falt nedbøren som underkjølt regn, så snøen blir foreløpig liggende også der.

Det gjenstår å se om 24. november fortsatt vil stå som da snøen la seg. I skrivende stund er snødybden 3 cm.

November har så langt vært en relativt tåkefull måned. Når måneden er omme, vil det ha vært tåke over 20% av tida. Månedsrekorden (etter juni 2003) er imidlertid 37% og inntraff i januar 2004.


Tordenvær

2007-11-22: Snø og torden

I løpet av natta falt det 3 cm snø, men seinere gikk temperaturen over til plussida, og kraftige regnbyger skylte snøen bort utover kvelden og torden kunne høres. Det er ganske sjelden i Oslo vinterstid.

Værvarselet melder om temperaturfall og overgang til snø igjen i løpet av natta. Det kan gi glatte veger på morgenkvisten.

Jeg har i høst satt opp en snødybdemåler på Tranby i Lier (ca. 285 m.o.h.). Den har noen få modifikasjoner i forhold til den forrige jeg bygde for Voksenlia, og den skal være mer nøyaktig. I dag fikk den omsider prøve seg på snø i målbare mengder, og måleren fungerte godt. Jeg har foreløpig ikke lagt ut dataene fra Tranby offisielt.


Tåke

2007-11-19: Tåke

Mens Oslo og lavereliggende strøk ellers har hatt det grått siste, har det i høgereliggende strøk vært perioder med strålende vær. Bildet er tatt 13:55.


Melkevegen

2007-11-18: Få leonider

Meteorsvermen leonidene topper seg hvert år mellom 17. og 18. november. Enkelte år kommer den som en meteorstorm, men det var ikke venta i år. Jeg tok med meg kameraet ut seint om kvelden 17. november for å prøve å fotografere noen leonider, men uten hell. Stjernehimmelen ellers var flott. Ingen måne, og lavereliggende tåke holdt lyset fra Oslo unna. Mange detaljer i Melkevegen var synlige.

Bildet til venstre av Melkevegen bak tretoppene er tatt fra Tryvasshøgda.


Vinter

2007-11-13: Ikke i pluss

Vi fikk i dag vinterhalvårets første dag med en maksimumstemperatur under 0. Noen solglimt hjalp temperaturen opp til -0,2 °C, men ikke lengre. Bogstadvannet er nå i ferd med å fryse helt over.

I fjor var første dag uten pluss alt 1. november, og da var maksimum ikke mer enn -4,3 °C.


Vinterdag

2007-11-10: Første vinterdag

For første gang etter sommeren har døgnmiddeltemperaturen falt til under 0 °C, som gjør dagen til en vinterdag i klimatoligisk forstand. Normal temperatur på denne datoen er uansett bare et par tideler på plussida.

Det er knapt snø i marka, bare litt frossent slaps over 4-500 meter, men pga minusgradene har alpinanlegga nå begynt sin snøproduksjon.


Regn

2007-11-09: Skybrudd

Et stormsenter på 976 hPa plasserte seg i natt over Oslo og parkerte samtidig et kraftig nedbørsområde over Voksenåsen som førte til langt mer nedbør enn varsla. Her gav det 28,9 mm nedbør bare mellom 23 og 03, mest intenst ved 2-tida med 11 mm på én time. Temperaturen lå på rundt 2 °C og nedbøren falt i all hovedsak som regn. På Tryvasshøgda falt det samtidig 15,5 mm slaps, og på Blindern 24,5 mm regn. Det var ganske god sikt mot Bærum, som tyder på bare svak nedbør i det området.

Døgnnedbøren målt klokka 7 var 36,5 mm. Tryvasshøgda og Blindern fikk hhv 26,1 og 32,4 mm. På Besserud 2 km herfra blei det målt 41,0 mm. Det var glatte veger over 300 m.o.h., og over 400 m.o.h. lå det 2 cm frossent slaps som gav ekstremt glatte veger. Et stykke inn i Nordmarka kunne hvite åstopper skimtes.


Snødryss

2007-11-07: Den første snøen?

Det var varsla litt snø i løpet av natta, men det var ikke rare mengdene som kom. Det var ikke nok til å dekke bakken, så vi kan neppe kalle det vinterens første snø. I så fall måtte 31. oktober noteres som dagen for den første snøen, da det falt litt snø på formiddagen uten at det la seg. Eller kanskje alt 16. september, da regnet slo over til sludd en liten periode.

Det er varsla litt snø igjen i morgen som går over til regn, så om snøen da i det hele tatt legger seg, blir det ikke lenge. Det er uansett ikke vanlig at snøen legger seg for vinteren før mot slutten av november. Sist vinter la snøen seg først 10. januar (etter at snøen hadde kommet og gått gjennom oktober, november, desember og tidlig januar). I 2005 la snøen seg 27. november (etter et par perioder med snø tidligere i november og i oktober), og snøen lå helt til 4. mai.

Oppdatering 8. november: Som varsla, begynte det å snø om morgenen, men heller ikke dette var nok til å gi noe skikkelig snødekke. Seinere gikk det over til regn med et kraftig skyll som finale, 6 mm på 35 minutt i tåke og vind, etterfulgt av vindstille, hurtig temperaturfall og oppklarning.


Oktober 2007


Tåke

2007-10-25: Komet 17P/Holmes og månen

Komet 17P/Holmes har fått et kraftig utbrudd og blitt nærmere én million ganger mer lyssterk i løpet av et par dager! I Oslo er det en del tåke og gråvær, men over ca. 450 m.o.h. var det i kveld helt tåkefritt. Bildet til venstre er en montasje tatt fra Tryvasshøgda i kveld. Den er satt sammen av to fotografi og viser størrelsen til kometen i forhold til månen. Jeg har brukt en 1000mm f/11 på en Nikon D70. I virkeligheten var månen og kometen langt fra hverandre. Kometen er eksponert i 2,5" på ISO800 og månen 1/200" på ISO200. For øvrig er månen nå spesielt lyssterk; ikke bare er det nær fullmåne, men månen er også på sitt nærmeste.


Tåke

2007-10-24: Tåke og høstens første frost

Det som kunne ha blitt en fin, solrik dag, blei i stedet grå og kjølig på grunn av tåke som ikke helt ville slippe taket. Det var tåke fra ca. 200 til 500 m.o.h., så det var bare Tryvasshøgda som fikk nyte sola. På Voksenlia sørga tåka for å holde temperaturen på 2-3 °C hele dagen. Minimum var +1,8 °C ved 12-tida. Først ved solnedgang letta tåka og gav bildet til venstre. Temperaturen steig til +3,2 °C ved 20-tida, før den falt igjen. Dette er høstens laveste døgnmaksimum foreløpig.

Oppdatering 2007-10-25: Tåka kom tilbake og temperaturen i falt til -0,5 °C ved 10:30-tida neste formiddag. Dette er høstens første frost her oppe, mens det i dalen har vært frost regelmessig i over en måned alt.


Bisoler

2007-10-03: Bisoler

Et lag med dis skapte bisoler i dag. Bildet til venstre er tatt 15:53.


September 2007


Månelyst

2007-09-26: Månelyst

Etter et par dager med tåke og regn letna det noe og en flott fullmåne kom fram blant tåkeskyene. Bildet til venstre er tatt 04:20.


Værvarsel

2007-09-24: Vurdering av værvarsel

Hver time hentes et værvarsel for Voksenlia fra yr.no for 6, 12, 18, 24 og 30 timer fram i tid. Ei ny side viser grafer som sammenlikner disse varsla med faktisk vær på Voksenlia. Normalt vil varselet for 6 timer fram i tid være best, og kvaliteten vil avta for 12 timer, 18 timer, 24 timer og 30 timer.


Regnbue

2007-09-16: Sludd og regnbue

Denne svake regnbuen oppstod ved soloppgang. Bildet er tatt 06:49, tre minutt etter soloppgang.

Nedbøren som kom, hadde ved 07:30-tida også innslag av sludd, høstens første snøfnugg, en påminnelse om at vinteren er nær. Dette er ganske tidlig. Kanskje må vi tilbake til 6. september 1985 for å finne tidligere vintertegn. Da bodde jeg i Lier og kan huske at det snødde helt nede i fjæra i Drammen. Snøen la seg på Storsteinsfjell over 450-500 m.o.h., mens DNMI's arkiv forteller om et par cm snø på Tryvasshøgda denne dagen.

Men i år ti dager lengre ut i september, har det ikke lagt seg noe snø i Oslos umiddelbare nærhet. Temperaturen var klokka 8 +2,6 °C. På Tryvasshøgda var den +1,3 °C. På Blindern +5,0 °C.


Regnbue

2007-09-03: Soloppgang og regnbue

Denne svake regnbuen oppstod ved soloppgang. Bildet er tatt 06:18, tre minutt etter soloppgang.


August 2007


Kaldt

2007-08-30: Kjølig

Det har vært kjølig flere netter med nattetemperaturer ned mot +5 °C. Kjøligst var det natt til 30. august med +4,9 °C. Dette er den laveste augusttemperaturen målt her (men det må legges til at måleserien er kort; dette er fjerde augustmåned). Jeg har to andre målestasjoner på tomta, og begge disse nådde +4,8 °C, men den som jeg bruker som den offisielle, nådde altså +4,9 °C. Jordtemperaturen nådde ikke lengre ned enn +7,0 °C ved overflata, mens det 10, 20 og 50 cm ned enda var hhv. +10,9 °C +11,9°C og +14,0 °C. Det bratte terrenget i området (tomta heller ca. 30°) gjør at utstråling påvirker temperaturene svært lite. Bildet til venstre er tatt under fullmånen 28. august.

Kjøligst siste dager på Blindern har vært +4,2 °C (30. august) og på Tryvasshøgda +2,3 °C (30. august). Følgende år har ifølge eklima.met.no hatt lavere temperatur i august:

Blindern (1937-)Tryvasshøgda (1927-)
+3,7 °C (1987, 1940) -0,1 °C (1973)
+3,9 °C (1959, 1973)
+4,1 °C (1938)


Nordavind

2007-08-27: Nordavind

Etter en periode med relativt varmt vær (døgnmiddel opp mot +19 °C), slo det over til nordavind, som gav svalere vær: brukbart i solskinnet, men heller kjølig under bygevær. Ei regn- og haglbyge kom ved 15-tida 27. august, og temperaturen falt raskt fra +12,7 °C til dagens (og månedens foreløpige) minimum på +6,9 °C. Mindre gjennomsiktig nedbør under skyene viser at den begynner som snø og smelter ved ca. 1000 meters høgde, bortsett fra det som overlever helt ned som hagl. Neste morgen var minimum +5,5 °C, Tryvasshøgda hadde +3,8 °C, og flere steder på østlandet fikk antakelig høstens første nattefrost.


Klamt

2007-08-12: Lummert

Natt til 12. august blei det satt en ny rekord etter oppstarten i januar 2004: Doggpunktet var på hele +17,7 °C. Trass i gråvær og luftfuktighet på rundt 99% med tilhørende tåke som kommer og går, er det relativt varmt. Den fuktige lufta gir også en del kraftige byger og et og annet toreskrall.

Tryvasshøgda har etter 12 augustdager alt kommet opp i 97 mm eller 74% av augustnormalen. Kraftigst nedbør, 32 mm, kom i en kort skur 9. august, som var såpass lokal at det ikke var noe målbar nedbør her 2 kilometer unna. Samme skur overfalt meg i en barnehage i Sørkedalen - akkurat samtidig med henting der.


Juli 2007


Regn

2007-07-17: Over 300 mm siste 30 døgn

Det har ikke kommet flere store regnskyll, men det er fortsatt grått og vått. Med dagens regn kan vi konstatere at 300 mm nedbør siste 30 døgn er passert. Så mye nedbør på 30 døgn har jeg ikke målt før, men målingene går bare tilbake til april 2004. Antakelig må vi tilbake til tidligere nevnte november 2000 for å finne mer nedbør i løpet av en 30-døgnsperiode.

Bildet til venstre blei tatt 07:41, mens nedbørsintensiteten var nærmere 1 mm i minuttet.

På Tranby i Lier blei 300 mm passert alt for over ei uka sia. Måleren der viser 343 mm siste 30 døgn. Var dette en typisk månedsnedbør, skulle årsnedbøren bli over 4100 mm! Bioforsks måler i Sylling ei mil unna har tatt imot enda mer nedbør.

Oppsummert per 18. juli:
Siste 30 døgnJuni + juli foreløpig
Voksenlia:305 mm346 mm
Tranby:343 mm394 mm
Sylling:433 mm488 mm

Voksenlia har hatt tre dager uten nedbør siste måned.

Skydekke over Voksenlia siste 30 døgn (t.o.m. 18. juli): 77% (siste 28 døgn: 81%).


Regn

2007-07-11: Litt foreløpig gråværsstatistikk

Fra 22. juni har det bøtta ned og det har ennå ikke gitt seg; på 19 dager er det bare ett nedbørsfritt døgn (25. juni). I løpet av denne perioden har det falt 258 mm regn og vi må nok tilbake til november 2000 (min statistikk går ikke så langt tilbake) for å finne større nedbørsmengder i løpet av en tilsvarende periode. November 2000 hadde imidlertid helt uhørte nedbørsmengder i Oslo-området, spesielt Bjørnholt med 564 mm (halve årsnormalen) i løpet av denne måneden.

Det har vært våtest i Buskerud. Måleren som jeg har på Tranby i Lier, viser 316 mm sia 22. juni. Bioforsks stasjon i Sylling har 384 mm.

Jeg har også sett på skydekket basert på antall soltimer og utstråling under de få nattetimene. Dette viser at det gjennomsnittlige skydekket har vært 83% i løpet av disse 19 dagene. Det mye skyer for en såpass lang periode. Så mye gråvær forekommer av og til om vinteren når tåka kan ligge over Voksenkollen dag etter dag, uke etter uke (desember 2003 hadde for eksempel 265 timer med tåke eller 36% av tida), men til sommer å være er nær tre uker med 83% skydekke heller uvanlig. Årsmiddelet er ca. 60% skydekke, mest om vinteren, minst om sommeren.

Det skal bli interessant å se hva den endelige statistikken blir når væromslaget en gang kommer.


Byger

2007-07-05: Fra sammenhengende regn til byger

Det store regnmengdene har omsider gitt seg, men store vassdrag som Tyrifjorden, Drammenselva stiger ennå. Mange bønder har mista avlingene, spesielt ille i Lier, der Lierelva gikk langt over sine bredder. I kjølvannet kom regn- og tordenbyger. De var lokale og bidrog i grunnen bare til mindre vassdrag. De var korte, men intense. Ei slik byge (på bildet til venstre rett etter passering) rakk for eksempel å dumpe 5,2 mm regn på 5 minutt over Voksenlia.


Regn

2007-07-03: Regn og atter regn

Regnet fortsetter å pøse ned. Denne gangen ser det ut til å ha gått verst utover nedre Buskerud. I skrivende stund har det i måleren på Tranby i Lier falt 54 mm i løpet av 21 timer og det regner ennå. Ved Bioforsks stasjon i Sylling i samme kommune har det falt 73 mm og ved DMNI's stasjon ved Veggli i Rollag har det falt nærmere 100 mm! Over Voksenlia begrenser regnet seg til 32 mm foreløpig.

Værvarselet melder om fortsatt regn flere dager framover, men etterhvert mer som byger. Foregående to uker har gitt rundt 150 mm de fleste steder, så grunnen var allerede metta. Følgelig melder Drammens Tidende i kveld om flom og skader på grunn av dagens regn:

Følgende graf viser utviklinga på Tranby (Svenskerud) og Voksenlia (Jerpefaret) så langt:

Regn

Oppdatering 2007-07-04 07:00: Fra seint om kvelden 2. juli har Voksenlia fått 42 mm, Tranby 78 mm, Sylling 103 mm og Veggli 121 mm. Det regner ennå.

Oppdatering i Drammens Tidende:

Oppdatering 2007-07-04 11:00: Det sammenhengende regnet har nettopp gitt seg i Lier. Tranby fikk 96,5 mm i løpet av 36 timer. I løpet 24 timer av 10:00 3. juli til 10:00 4. juli falt det 74,9 mm. Tilsvarende tall for Sylling er 123,2 mm og 99,4 mm. På Tranby har det falt 252,5 mm i løpet av 17 dager.


Juni 2007


Regn

2007-06-29: Enda en nedbørsrekord

I løpet av natta kom det 38,9 mm regn, som i seg sjøl er temmelig mye på éi natt, men så å si alt (37,5 mm) av dette kom i løpet av to timer (01:45 - 03:50). Et slikt leven var det, ikke så mye av torden, men av regnet, at det var vanskelig å sove. Bare i løpet av timen mellom 02:00 - 03:00 falt det 23,6 mm, og det er ny rekord for bare én time (historikken går tilbake til mai 2004). Forrige var fra 19. august 2004 med 19,7 mm. Den gangen kunne det til gjengjeld noteres 6,7 mm på 10 minutt. I natt falt det på det mest intense 6,0 mm på 10 minutt, hvorav 3,8 mm falt på 5 minutt.

Regnet var lokalt. På Tryvasshøgda bare to km unna falt det "bare" 27,1 mm hvorav 13,3 mm mellom 02:00 og 03:00 og 10,0 mm mellom 03:00 og 04:00. På Blindern falt det 21,1 mm hvorav 12,8 mm mellom 01:00 og 02:00. Hovedtyngden ser ut til å ha vært over Bærum og helt vest i Oslo med mellom 30 og 40 mm i løpet av natta. De store mengdene på kort tid førte flere oversvømmelser.

Saker i media:

Så langt i juni har det falt 181,3 mm over Voksenlia, og det er ennå meldt om noe mer regn.

I bildet til venstre tatt 00:41 lyser et lyn opp skyer og regn fra innsida. På dette tidpunktet var det over vestre Bærum at slusene stod vidåpne.


Brann

2007-06-26: Brann på Bogstad camping

En brann oppstod på Bogstad camping og røyken kunne ses 13:12. Brannvesenet kom til raskt og brannen blei slukka etter kort tid.


Regn

2007-06-23: Regn og nedbørsrekord

Et kraftig regnvær gav 19,1 mm i tidsrommet 06:00 - 18:00UTC 22. juni, og 31,2 mm i de neste tolv timene 18:00 - 06:00UTC, til sammen 50,3 mm. Tryvasshøgda hadde i samme perioder 23,9 mm og 33,0 mm, til sammen 56,9 mm. Regnet har variert i intensitet, så mange plasser har utvilsomt fått mer. For eksempel, jeg har også satt opp en måler på Tranby (ca. 290 m.o.h.) i Lier, og den hadde betydelig mer nedbør enn noen av DNMI's stasjoner klokka 06:00 22. juni. Bare i timen mellom 04:30 og 05:30 (sommertid) falt det 10,4 mm der. Mellom 06:00UTC 22. juni til samme tidspunkt dagen etter, falt det "bare" 48,5 mm.

Det begynte imidlertid å regne alt natt til 22. juni og i skrivende stund 09:45 23. juni regner det ennå. På Tranby har det foreløpig falt 69,3 mm og på Voksenlia 59,8 mm. Ny oppdatering kommer når regnet har gitt seg.

Dette er store nedbørsmengder. Det er ikke usannsynlig at det kommer en våtere dag til høsten, men i juni er ikke slike mengder vanlige. Det er uansett ny døgnnedbørsrekord for Voksenlia (fra januar 2004), uansett måned. Forrige var på 52,4 mm fra 1. oktober 2005. Tryvasshøgda fikk ny rekord for juni (56,9 mm). Den forrige var på 55,9 mm fra 22. juni 1950. Men det må her tilføyes at dette gjelder 24 timer fra 06:00 - 06:00 UTC, mens jeg her også regner en vilkårlig 24-timersperiode.

Oppdatering 23. juni 22:00: Regnet ser ut til å ha gitt seg noenlunde. I løpet av siste to døgn fram til 20:00 har Voksenlia fått 89,7 mm. Tryvasshøgda har i samme periode fått 109,0 mm. På Tranby har det falt 96,8 mm. Den nye døgnnedbørrekorden for Voksenlia lyder på 63,6 mm. Dette falt mellom 20:10 22. juni til samme tidspunkt 23. juni. På Tryvasshøgda falt det imidlertid ca. 78 mm i samme periode. Tar vi med de to siste timene, er totalen for Voksenlia 91,7 mm i løpet av 46 timer. For Tranby 97,3 mm i løpet av 45 timer.


Venus

2007-06-18: Venus-okkultasjon

Venus forsvant bak månen 16:10 og kom tilbake 17:26. Til venstre er et bilde tatt med 1000mm og 1,6 telekonverter. Dette skjedde bare få uker etter en tilsvarende okkultasjon av Saturn 22. mai:

Saturn


Kaldt

2007-06-14: Kaldt

Bare fire dager etter tangering av varmerekorden snudde været til nær vinterlige tilstander! En temperatur på +3,9 °C kunne noteres midt på dagen (12:30)! I tillegg var det vindkast på over 11 m/s. Enkelte steder på østlandet falt det snø helt ned til 300-400 meter. Om det også falt ei og anna snøfille på Voksenkollen vites ikke ettersom jeg ikke var hjemme, men langt unna kan de ikke ha vært. På Tryvasshøgda var det ved middagstider bare +2,4 °C. Seineste dato for snø eller sludd hittil (etter 2003) er 22. mai i 2004, så 14. juni ville være en solid nynotering. Sola gav i perioder noe varme, men lufta var for øvrig usedvanlig kald.

Både 2005 og 2006 hadde lavere minimum i juni (hhv. +3,6 °C og +3,7 °C), men dette var natte-/morgentemperaturer.


Varmt

2007-06-10: Tangering av varmerekord

Med +17,6 °C som nattas minimum blei det inga ny tropenatt, men ved 16:50-tida, trass i en del dis og noen skyer, kunne stasjonen notere tangering av varmerekorden på +28,5 °C fra 10. august 2004.

På grunn av stasjonens plassering 349 m.o.h. nær kysten vil den ikke på varme sommerdager kunne konkurrere med lavereliggende stasjoner. Følgende av DNMIs stasjoner hadde over tretti grader: Notodden (+32,1 °C), Drammen (+32,0 °C), Kongsberg (+31,8 °C), Veggli (+31,6 °C), Gvarv (+31,3 °C), Hakadal (+31,0 °C), Blindern (+30,9 °C), Nesbyen (+30,8 °C), Galleberg (30,2 °C), Høland (30,2 °C), Nelaug (30,1 °C) og Hønefoss (+30,1 °C),

Tryvasshøgda nådde +27,2 °C. Junirekorden der er for øvrig +28,9 °C (fra 1970), altså 1,7 grader varmere. Det betyr at +30 °C i juni sannsynligvis er mulig på Voksenlia.

Jeg logger flere ting enn været, for eksempel vanntrykket inn til huset. Vanntrykket er stabilt om natta, men faller 50 - 100 kPa (0,5 - 1 bar) midlertidig om morgenen når nabolaget står opp. Men denne varme søndagen lå trykket på 100 - 150 kPa lavere enn nattrykket hele dagen, som tyder på at det var mange som hadde begynt å vanne ute i heten!

Vanntrykk


Tropenett

2007-06-09: Tropenatt

Natt til 9. juni var minimumstemperaturen +20,2 °C, og natta var dermed det vi i Norge kaller tropenatt. Bare én gang (fra januar 2004) har dette skjedd før her, 10. august 2004 da minimumstemperaturen var +20,4 °C. Maksimumstemperaturen 8. juni var +28,1 °C, og for å finne varmere vær må vi tilbake til 11. juli 2005. Rekorden er +28,5 °C fra 10. august 2004.

Mellom klokka 8 og 9 falt riktignok temperaturen til +19,4 °C, men det regnes likevel som tropenatt ettersom minimum var +20,2 °C fram til klokka var 8. +20,2 °C var også minimum over en 24-timers periode.

Tropenatta gav også et døgnmiddel på +24,0 °C, som er tangering av rekorden fra 9. - 10. august 2004. Ulikt meteorologisk institutt som regner døgnmiddel mellom 0600UTC på to påfølgende dager, regner jeg et døgn som en perioden på akkurat 24 timer uansett hvilke klokkeslett det er mellom. Dette gjelder forsåvidt døgnminimum også, men det det har foreløpig ikke utgjort noen forskjell for tropenettene.

Varmen kommer svært tidlig. Det varmenste tidligere juninettene er +15,3 °C (2006), +13,8 °C (2005) og +12,3 °C (2004).

Ingen av de offisielle målestasjonene har foreløpig noen tropenatt, men Lindesnes fyr hadde +19,1 °C og Tryvasshøgda 514 m.o.h. (nærmeste offisielle stasjon fra Voksenlia, ca. 2 km unna) hadde +18,8 °C. Dette ifølge Bernt Lie på www.varviggo.no.


April 2007


Nesten bart

2007-04-02: Snøen borte

1. april var siste dag med snø under snømåleren, og 2. april var den borte. I fjor var den ikke borte før 5. mai. Det er ikke uvanlig med nye snøfall i april, men den snøen vil i så fall bare ligge i få dager. I fjor var siste snøfall som gav økt snødybde av betydning, 9. april. I 1999 la det seg en god del snø så seint som 14. mai.

Vinteren har vært svært snøfattig. Største snødybde var bare 48 cm, og mars var eksepsjonell mild med en middeltemperatur på +3,2 °C, som er 4,4 °C varmere enn den antatte normalen og hele 7,3 °C varmere enn samme måned i fjor. Laveste temperatur i mars var -2,4 °C den 1., største var +13,8 °C den 27. og høgste døgnmiddel var hele +9,1 °C også den 27. Nevnes kan også natt til den 29. da minimumstemperaturen var +6,3 °C. Imidlertid var det klarvær og lite snøsmelting om natta på grunn av stor utstråling.

Bildet til venstre er tatt om ettermiddagen 31. mars. Om ettermiddagen neste dag var snøen under måleren helt borte. På samme dato i fjor var gjerdet enda under snøen.


Mars 2007


Rød soloppgang

2007-03-17: Rød soloppgang og tidlig vår

Ved halv sju-tida 17. mars stod sola opp og malte alt i et intens rødt lys som varte i ca. 5 minutt. Det var lite snø igjen; snødybden var bare 23 cm og snøgrensa gikk på 150 - 200 m. Altså bare såvidt nok til skiføre for femmila i Holmenkollen. På samme dato året før var dydben 107 cm.


Februar 2007


Kaldt

2007-02-21: Kaldt

To ganger har temperaturen nylig falt litt under -15 °C og dermed slått tidligere lavnotering på -13,9 °C i tida værstasjonen har vært i aksjon (fra januar 2004). Antakelig må vi tilbake til januar 2003 for å finne lavere temperaturer.

Første gang var 11. februar, da temperaturen var nede i -15,6 °C, noe som var lavere enn både Blindern (-14,5 °C) og Tryvasshøgda (-14,9 °C) denne dagen. Det er sjelden at Voksenlia er kaldere enn øvrige omkringliggende stasjoner fordi kulde ikke kan legge seg lokalt i ei bratt li, men denne morgenen var det strålingståke som gikk opp til samme høgde som stasjonen, dermed var det mildere både under og over stasjonen. Bildet til venstre er fra denne dagen.

Andre gang var 21. februar med -15,2 °C. Det var overskya, vindkast på rundt 5 m/s og et lett snøfall som hadde gitt ca. 4 cm nysnø siste døgn. Det var således mildere på Blindern (-13,1 °C) og kaldere på Tryvasshøgda (-17,0 °C). Dette er et eksempel på at stasjonens bunnoteringer kommer like godt i gråvær som i klarvær. Vanligvis forbinder vi kulde med klarvær, men det forutsetter et noenlunde flatt og gjerne et lavtliggende terreng. Voksenlia unngår dermed de svært lave temperaturene, men får til gjengjeld ikke så mye soloppvarming før sola dukker opp over åsen langt utpå formiddagen. Døgnvariasjonen blir dermed også liten. Dagen gav også nye bunnoteringer for maksimumstemperatur (-12,1 °C), døgnmiddel (-13,7 °C) og vindavkjøling (-20,1 °C).

Februar har også hatt mildværsperioder, så månedstemperaturen ligger an til å bli noenlunde i samsvar med normalen, men likevel kaldere enn siste års februarmåneder.


Januar 2007


Inversjon

2007-01-30: Inversjon

Mens det var +1 - +5 °C i høgda, holdt var temperaturen i lavere strøk rundt -5 °C. Den kaldere lufta har høgere relativ fuktighet og er mer disig, slik at skillet mellom kald og varm luft blir lett synlig. På bildet ser vi sola speile seg litt i den disige, kalde lufta.


Regn

2007-01-14: Kraftig snø- og regnvær

Om morgenen 14. januar viste nedbørsmåleren hele 36,5 mm nedbør siste døgn, mens det fra Tryvasshøgda blei meldt 19,5 mm og fra Blindern 12,1 mm. Nedbør kan være svært lokalt, men avviket er verdt å undersøke nærmere. Det meste ser ut til å ha kommet like etter 02-tida, da jeg i loggen finner en rate på ca. 23 mm/time, men dette er ikke reelt; ettersom det var et omslag fra snø til regn, ligger det også en del snøsmelting inne i denne raten. Snø smeltes med et varmeelement, og dette kan ta flere timer og det var sannsynligvis en del snø i måleren som enda ikke var smelta og målt. Snødybden økte med 7 cm (fra ca. 3 til 10 cm) fram til 02:00 og nedbørsmåleren hadde registret lite av dette før 01-tida. Snøen var svært våt ettersom temperaturen lå rundt 0 °C mens det enda snødde, og 7 cm kan ha utgjort ca. 15 mm. Jeg har en annen måler, som ikke logger men bare viser nedbørssum fra siste regnvær, viser også mer nedbør enn Tryvasshøgda, trass i at denne måleren ikke smelter snø og ikke har vindskjerming. Antakelig er nattas nedbørsmåling noenlunde reell.

Da regnværet og lavtrykkssentrumet hadde passert, slo vinden over på nordvest frisk bris med vindkast opp til 17,1 m/s, som er uvanlig kraftig vind her i lia. Slik kraftig vind kommer alltid fra nordvest.


Komet

2007-01-09: Kometen igjen

Etter en ny dose regn og tåke klarna det brått opp like før sola gikk ned, og komet McNaught kunne ses på kveldshimmelen. Bildet er tatt med 500mm speiltele f/8 ISO200 exponert i 2 sekund klokka 16:58.


Komet

2007-01-08: Komet

Etter regn og tåke klarna det brått opp like etter at sola gikk ned, og komet McNaught kunne ses på kveldshimmelen. Den befant seg nær sola og var usedvanlig lyssterk. Jeg tok et bilde med en 500mm speiltele.


Nyttår

2007-01-01: Godt nytt år!

2006 endte med ei kakelinne uten like. Desember var ca. 7 grader varmere enn normalen, og det var snø verken på julaften eller nyttårsaften, men det var ganske hvitt likevel på grunn av rim på Bogstad etter mange netter med stor utstråling.

Nyttårsaften gikk fra klarvær til gråvær, men tåka kom først kort tid etter midnatt sammen med regn (snø over ca. 500 m.o.h.). Bildet til venstre er tatt 2 sekund på midnatt. Som vanlig kokte det med raketter over hele Bærum, hundrevis kunne ses samtidig rundt midnatt.